Werken bij Achmea

Wie ben ik?
Ik ben Daan Ruiter, 25 jaar en sinds een half jaar trainee bij Achmea. Hiervoor heb ik in Groningen gestudeerd, waar ik actief ben geweest bij zowel de faculteit economie en bedrijfskunde, verschillende studieverenigingen en de hockeyclub G.C.H.C. Met mijn bachelor Bedrijfskunde heb ik een goede basis gelegd voor het bedrijfsleven. In de MSc. Finance vond ik de diepgang waar ik naar opzoek was. Deze master gaf mij het gevoel dat wanneer ik de krant opensloeg ik deze echt anders kon lezen.  Dit komt doordat ik meer kennis had dan voorheen, waardoor ik maatschappelijke onderwerpen in een ander perspectief kon plaatsen.

Toen mijn interesse in de financiële wereld eenmaal gewekt was wist ik ook dat ik daar uit wilde stromen. Achmea stond in eerste instantie niet heel hoog op mijn lijstje, want wat deed Achmea eigenlijk? De verzekeringswereld an sich leek me in eerste instantie totaal niet interessant. Het leek me  maar een stoffige wereldje waarin niet zoveel gebeurde. Na een gelukkige toevallige kennismaking op de Recruitment Days en een kleine verdieping ben ik echter teruggekomen van deze standpunten en wil ik jullie graag uitleggen waarom ik nu met veel plezier bij Achmea werk.

Bij verzekeraars dacht ik gelijk aan grijze oude mannen, stoffige pakken en een saaie omgeving. Na een half jaar kan ik jullie vertellen dat dit zeker niet het geval is.

Is verzekeren nou echt zo stoffig?
Bij verzekeraars dacht ik gelijk aan grijze oude mannen, stoffige pakken en een saaie omgeving. Na een half jaar kan ik jullie vertellen dat dit zeker niet het geval is. Verzekeraars zitten in een roerige tijd. Het spanningsveld waarin klanten tegenwoordig alles digitaal willen afhandelen terwijl ze ook snel en klantvriendelijk te woord willen worden gestaan. Verder willen ze verzekeringen op eigen behoefte aan kunnen passen terwijl het elk jaar ook nog goedkoper moet. Voldoe je als verzekeraar niet aan de klanteisen of ben je te duur, dan kiezen ze voor de concurrent. Dit betekent dat de keten (van front- naar back office) heel flexibel, gestroomlijnd en digitaal ingericht moet worden. Hierdoor vinden er veel procesoptimalisaties naast elkaar plaats en moet er goed gekeken worden welke investeringen het waard zijn (er wordt op dit moment gekeken naar bijvoorbeeld robotisering). Naast deze verandering in klantbehoefte, verandert de wereld heel snel door technologische ontwikkelingen en de globalisering. Klanten zoeken verzekeringen voor producten die vorige maand nog niet op de markt waren en waarvoor nog helemaal geen data beschikbaar is zodat je daar risicocalculaties voor uit kan voeren. Relevante vraagstukken zijn: 1) Wie is de schuldige bij een ongeluk met een zelfrijdende auto? En hoe verandert het risico, en dus de premie, als mensen minder schade rijden? En 2) Hoe verzeker je een huis dat ook via AirBNB verhuurd wordt en hoe bereken je het extra risico? Dit maakt de business actueel en tegelijkertijd complex. Om marktleider te blijven, moet Achmea inspelen op deze dynamische omgeving en technologische ontwikkelingen. Daarom zoeken we mensen die het verschil kunnen maken; mensen met een frisse blik die met een andere bril  naar bestaande processen kijken. Je wordt als trainee uitgedaagd om nieuwe kansen te zien. Door verantwoordelijkheid te nemen bij de kansen die je ziet kun jij veel toevoegen aan deze dynamische wereld en impact te creëren.

“Om het kort samen te vatten: binnen het traineeship wordt er de tijd genomen voor jou als persoon, zodat jij je in twee jaar zowel inhoudelijk als persoonlijk ontwikkelt. Door veel verantwoordelijkheden te nemen en te krijgen word je onder begeleiding van senior managers in het diepe gegooid. Hierdoor leer je kanten van jezelf kennen waar je normaal pas veel later in je carrière achter komt”

Hoe onderscheidt (het traineeship van) Achmea zich van de rest?
Achmea, en niet alleen het traineeship, heeft persoonlijk ontwikkeling hoog in het vaandel staan. Het idee hierachter is dat wanneer jij je beste zelf kan ontwikkelen en op je plek zit, je de tijd en moeite die Achmea hierin heeft gestoken meer dan terug verdient. Dus naast taakgerichte ontwikkelafspraken wordt er met elke werknemer ook een persoonlijk ontwikkeltraject opgesteld. Verder is er voor trainees een extern coachingsbureau ingeschakeld , onze coach helpt ons inzicht te krijgen in de sterke en zwakke kanten van je persoonlijkheid. Zo ben ik op zoek gegaan welke invloed mijn karaktereigenschappen hebben op mijn omgeving en hoe ik hierin mijn sterke én zwakke eigenschappen kan gebruiken. Tijdens onze laatste training kregen we bijvoorbeeld de kans om communicatiestijlen te oefenen met een acteur, zodat je deze daarna verder kan ontwikkelen op de werkvloer. Dit leert je snel verschillende leiderschapseigenschappen in de praktijk te brengen. Deze intensieve begeleiding heeft er mede voor gezorgd dat het traineeship 2 jaar duurt, zodat er een duidelijk beeld van jou als persoon kan worden geschetst. Verder kun je als trainee ook echt een verschil maken in de 2 opdrachten die je krijgt van 9 maanden in plaats van alleen meekijken.

                   

Mijn huidige opdracht
In mijn huidige opdracht denk ik een nieuwe rapportagestructuur uit bij de afdeling inkomen* en ga ik deze implementeren. Dit is nodig omdat het bedrijf door een reorganisatie straks meer werk met minder mensen moet doen. Inkomensproducten zijn uiterst complex en bij het uitdenken van een nieuwe rapportagestructuur moet er met veel aspecten rekening gehouden worden. Zo willen we financiële gegevens meer gebruiken als stuurinformatie in plaats van verantwoording af te leggen. Dit zorgt voor een inhoudelijke uitdaging in de opdracht. Het omgaan met een afdeling in reorganisatie en het als starter bedenken en implementeren van een nieuwe structuur zorgt voor een persoonlijke uitdaging. Ik word hierin begeleid door mijn mentor (die een key positie heeft binnen Achmea), een opdrachtgever en een begeleider die elk een afzonderlijk aspect bekijken van mijn ontwikkeling. Ze dagen me uit buiten mijn comfort-zone te treden, maar staan mij ook bij als er zich problemen voordoen. 

*De afdeling inkomen bij Achmea is het gedeelte dat zich bezighoudt met het verzekeren van arbeidsongeschiktheid .