Zelfrijdende auto’s, klimaatverandering: ook daar praat Achmea Finance over mee

“Of we hier de hele dag naar Excel-sheets op onze computerschermen kijken? Nee, nee, nee: dat is echt een totaal verkeerd beeld”, benadrukt Bastiaan Postma van Achmea Finance lachend, met gespeelde verontwaardiging. “Ja, inderdaad, we werken veel met financiële gegevens, maar we realiseren ons heel goed dat deze cijfers over de levens van mensen gaan en over de samenleving als geheel.”

“Neem zoiets als het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden”, noemt Postma als voorbeeld. En daar heeft hij meteen een groot maatschappelijk probleem te pakken. Want hoewel de grootschalige introductie van zelfrijdende auto’s nog op zich laat wachten, gedragen sommige bestuurders zich al alsof ze al in een autonoom rijdend voertuig zitten. Tijdens het rijden op de mobiele telefoon een berichtje lezen of tikken, dat is aan de orde van de dag. Soms met grote gevolgen. Ondanks het feit dat auto’s over steeds meer veiligheidssystemen beschikken, stijgt voor het eerst sinds jaren het aantal verkeersongelukken weer. Dat veroorzaakt veel leed bij klanten en is niet goed voor de maatschappij. En door de toegenomen schadelast, heeft dit ook invloed op de premie voor autoverzekeringen.

Het effect van de Automodus-app

“Telefoongebruik in de auto heeft dus niet alleen maatschappelijke gevolgen, maar ook financiële consequenties”, bevestigt Postma. Zelf zit hij bovenop dat onderwerp. Binnen Achmea Finance geeft hij namelijk leiding aan de club financials die zich onder andere met de schade-uitkeringen van autoverzekeringen bezig houdt. “Om het aantal ongelukken te laten dalen, richten we ons vooral op preventie”, vervolgt hij. Als voorbeeld noemt hij de Automodus-app van Achmea-dochter Interpolis. Grote vraag: weerhoudt de app mensen inderdaad om achter het stuur hun mobiele telefoon te gebruiken? En helpt de app daadwerkelijk om het aantal verkeersongelukken terug te dringen? “Dat zijn precies de vragen die ik als financial tijdens de evaluatie van de Automodus-app stel”, vertelt Postma.

Impact op het verdienmodel

Ondertussen denkt Achmea Finance ook al actief mee over de invloed van zelfrijdende auto’s op de verzekeringswereld. “Als die straks de weg op gaan is bij ongelukken niet meer zonder meer de bestuurder aansprakelijk, maar wellicht ook de bouwer van de auto.” Postma benadrukt dat die ontwikkeling een grote impact zal gaan krijgen op het verdienmodel van verzekeraars. “Daar zijn we nu al over aan het nadenken. Dat doen we uiteraard in multidisciplinaire teams. Daarbij speelt het financiële aspect een belangrijke rol. Het maakt voor onze premie-inkomsten nogal uit hoe snel de verschuiving naar zelfrijdende auto’s zal plaatsvinden. We werken dan ook met verschillende scenario’s, zodat we straks niet voor verrassingen komen te staan.”

100 miljoen aan stormschade

En zo worden Postma en zijn financiële collega’s regelmatig bij nieuwe ontwikkelingen aangehaakt. Zo ook als het gaat om de impact van de klimaatverandering. “We kunnen niet exact inschatten op welke manier en hoe snel het klimaat verandert. Ondertussen moeten we wel al rekening houden met de mogelijkheid dat extreme weersomstandigheden steeds vaker zullen voorkomen en meer schade veroorzaken bij onze klanten. We willen via preventie en advies hen graag helpen om leed en overlast zo veel mogelijk te beperken. Financieel gezien helpt het natuurlijk ook om de schadelast te beperken want het gaat vaak om grote bedragen.” Als voorbeeld noemt hij de stormen die afgelopen januari over Nederland trokken. “Vanwege die schade moeten we als Achmea meer dan 100 miljoen euro aan gedupeerden uitkeren. Als verzekeraar zijn we in staat om de financiële effecten van de klimaatverandering op te kunnen opvangen. Als de frequentie of de impact in de toekomst stijgt, willen we daar nu al over nadenken.”

Laten zien wat je waard bent

“Als financial in de verzekeringswereld heb je dus met complexe uitdagingen te maken”, vervolgt hij. “Daarbij wordt er van je verwacht dat je op een slimme manier weet in te spelen op ontwikkelingen die een grote maatschappelijke impact hebben. Maar dat maakt dit werk juist zo leuk en interessant. Als je als financieel werkt bij Achmea, moet je verder kunnen kijken dan alleen commerciële belangen. Financials hebben hier niet alleen de mogelijkheid om hun kennis in te zetten voor financiële zaken, maar zeker om mee te werken aan oplossingen voor maatschappelijke problemen. We zetten ons in voor een veilige, gezonde en toekomstbestendige samenleving. Zo kun je breder laten zien wat je waard bent”, besluit Postma.”

Over Achmea

Achmea is het coöperatieve moederbedrijf van bekende verzekeraars, waaronder Centraal Beheer, Zilveren Kruis, Interpolis, Avéro Achmea, OZF, InShared, De Friesland Zorgverzekeraar en FBTO. Samen vormen zij de grootste verzekeringsgroep van Nederland met circa 15.000 medewerkers. Achmea heeft een coöperatieve achtergrond waarbij de belangen van klanten, partners, medewerkers en aandeelhouders in balans zijn. Klanten van Achmea legden in 2016 circa 20 miljard euro aan premiegelden in. Achmea is in Nederland marktleider op het gebied van schadeverzekeringen en zorgverzekeringen. Ook biedt het inkomensverzekeringen en met het Centraal Beheer APF een goed inkomen voor later. De vermogensbeheerder Achmea Investment Management heeft meer dan 115 miljard euro aan assets under management. Via onder meer Centraal Beheer en Woonfonds biedt Achmea hypotheken. Achmea is internationaal actief in vijf andere landen. Meer informatie www.achmea.nl

Momenteel is Achmea op zoek naar goede kandidaten voor het Financieel Management Traineeship. Solliciteren kan tot 26 november via deze link.

Kijk hier de video van Achmea Finance: