NBA: Interview met Rick Dekker RA

Rick Dekker RA
Woonplaats: Utrecht
Kantoor: Deloitte
Functie: Manager in de controlepraktijk
Leeftijd: 27
Hobby's: Boeken schrijven en lezen, hardlopen

Wat vind je het aantrekkelijke aan je vak?

Ik wist niet meteen wat ik wilde worden. Ik heb een bijzonder traject doorlopen: op de middelbare school begon ik op het vwo, daarna havo, toen mbo, daarna weer havo (versneld) en vwo (versneld). Tja, zo is het nu eenmaal gelopen. Ik werk graag met cijfertjes, ik vind het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en in de accountancy werken veel jonge mensen. Ze zijn gemotiveerd om het beste uit henzelf te halen. Bij Deloitte zie je dat elke nieuwe lichting weer eager is en fris. We tillen elkaar naar een hoger niveau.

Je had kritiek op de opleiding, je schreef daarover een boek. Wat was de kern daarvan?

Ik werd enthousiast over accountancy tijdens een voorlichtingsavond van de opleiding. Maar in mijn eerste jaar op het hbo wist ik nog steeds niet wat een accountant nu eigenlijk doet. En als je op straat vertelt dat je jaarrekeningen samenstelt of controleert kijken ze je aan met een blik van ‘wat bedoel je’? Samen met Kenny van de Beek schreef ik ‘De basics van een uitdagend beroep’. We wilden studenten helpen een bewustere studiekeuze te maken. Dat is in samenwerking met de scholen inmiddels goed opgepakt. Maar eigenlijk moet je ook de mensen die de opleiding nog niet volgen, bereiken met dit boek. Nog steeds is het zo dat sommige studenten pas laat ontdekken dat het niets voor hen is. Je moet goed weten wat het werk inhoudt.

Zit je nu nog weleens in de schoolbank voor een cursus?

Ik ben net RA geworden, maar ik moet natuurlijk nog wel ‘permanente educatie-uren’ halen. Daarnaast biedt Deloitte een fors aantal trainingen. Daar kun je ongeveer drie weken per jaar aan besteden. Een opfrisser over nieuwe regelgeving, data-analyse, of meer de softskills: hoe geef je feedback, hoe presenteer je, hoe coach je iemand. Het is toegesneden op je behoeften.

Mis je het studentenleven?

Mensen hebben het idee dat het studentenleven ophoudt als je gaat werken. Maar er werkt hier een jonge club: elke maand is er een kantoorborrel, laatst was er een voetbaltoernooi in Praag waar we met vijf teams van Deloitte-Nederland naar toe gingen. Eens per jaar gaan we op wintersport. Een aantal collega’s is ook vrienden van me. Met drie van hen ben ik naar Valencia geweest. Met een collega uit Amsterdam ga ik een roadtrip maken door Europa.

Lever je voor je gevoel echt een persoonlijke bijdrage bij Deloitte, of ben je een radertje in een groot geheel?

Nee, ik kan echt wel een persoonlijke bijdrage leveren. Ik zit ook bij het Young Audit Board, het jongerenbestuur van de controle afdeling. Regelmatig spreken we het managementteam en de raad van bestuur. Er werken vijfduizend man bij Deloitte, als je achterin gaat zitten en je zegt niks dan gebeurt er ook niks. Maar als je je actief opstelt, is alles mogelijk.