Financieel Management Traineeship Achmea - Mark Evers

“Wat een ervaringen, eigenlijk niet normaal als je net begint te werken.” Dat realiseert Mark Evers zich na zijn derde opdracht in ruim een jaar als Financieel Management Trainee bij Achmea. Hij vertelt erover in zijn blog.

“Ik kan er een heel verhaal van maken, maar eigenlijk wist ik niet wat ik wilde na mijn studies. Met mijn bachelor Bedrijfskunde en master Accounting en Controlling in de knip, keek ik om me heen. Ik las over de traineeships van Achmea. Het leek me een mooie combi van persoonlijke ontwikkeling en inhoud. Ook mooi: Achmea is een bekend bedrijf. Met veel merken en dus met allerlei vraagstukken. Een complex en breed werkveld dus. Maar was er een match tussen mij en Achmea? Die was er! Ik kon helemaal mezelf zijn. Voelde me vrij. Aan de slag bij Achmea dus. Als trainee!”

Mooie basis in de eerste opdracht

”In september 2018 startte ik met mijn eerste van vier opdrachten. Ik begon voor zes weken op de Financiële Administratie, een shared service centre voor heel Achmea. Een mooie basis. Ik kreeg inzicht in hoe een boekhouding van een groot concern werkt. Daarna ging ik zes weken aan de slag bij Financial Control Zorg. Daar zag ik hoe cijfers informatie worden. Dat ze betekenis krijgen, zowel voor management als toezichthouders. Beide afdelingen werken met hetzelfde programma, maar dat doen ze vanuit een andere gedachte en behoefte. De Achmea-brede bril versus de Zorg-bril. En dat ook nog eens vanuit verschillende locaties. Aan mij de taak om met elkaar in gesprek te gaan en van elkaar te leren. Dat is gelukt. Als afronding van mijn eerste opdracht keek ik op Reporting naar de meer technische kant; de cijfers voor het jaarverslag.”

Geen stress door goede afspraken

”Bij Financial Control Zorg heb ik ook mijn tweede opdracht gedaan: de bouw van een nieuwe subadministratie in het kader van nieuwe wetgeving. Behoorlijk technisch, zowel op finance als IT-gebied. Daarnaast was ik betrokken bij de halfjaarafsluiting. Niet op inhoud, maar vooral op procesniveau. Theoretisch is dat niet ingewikkeld, maar de praktijk is weerbarstig. Met name als de stress toeneemt rond de deadline, is het essentieel om goed te blijven communiceren met accountants, vaak eigenzinnige mensen. Door met beide partijen in gesprek te blijven heb ik een mooie bijdrage geleverd aan een soepel proces.”

Dynamiek op topniveau

”Nu zit ik in de afronding van mijn derde klus: managementassistent van de directeur Groep Financiën. Ontzettend boeiend, met een mooie helicopter view. Je ziet hoe een groot bedrijf als Achmea op topniveau wordt bestuurd. Je merkt dat je dan als financial niet alleen input aan cases levert in termen van geld. Dus niet ‘feiten-cijfers-rapporteren’, maar denken in bijvoorbeeld duurzaamheid en maatschappelijke waarde. In die rol schets je scenario’s van ontwikkelingen die we zien. Je zit dan veel meer in de rol van business partner. Met een mooie balans tussen business en finance. Die dynamiek op topniveau is erg leerzaam. Want hoe vertaal je strategie naar concrete acties? Dat is lastig. Vergelijk het met voetbal. Achteraf weet iedereen het wel, net als in een voetbaltalkshow. Maar doe het als trainer vooraf maar eens goed. Dat valt niet altijd mee.”

De laatste opdracht

”Tja, en dan begin ik aan alweer mijn laatste opdracht als trainee. Voor een nieuw inkomensproduct ga ik helpen de nieuwe premie, zeg maar de prijs, te bepalen. Dat pakken we multidisciplinair aan. Met Sales, Marketing, Actuariaat en ik dus vanuit Finance. Dat betekent veel analyses maken. Met als uitgangspunt voor Finance dat de solvabiliteit op niveau blijft. Je maakt dan afwegingen. Stel je realiseert een exponentiele groei. Dan weet je als financial dat je extra eigen vermogen nodig hebt. En dat dus je solvabiliteit onder druk komt te staan. En dat toezichthouders dus gaan piepen. Je moet dus sturen op gecontroleerde groei.”

Meer dan een rekensom…

”Tijdens mijn eerste drie opdrachten heb ik veel gezien en geleerd. Zeker ook over mezelf. Als controller ben je vooral bezig met het opstellen van rapportages. Voor mij is dat te beperkt. Want ik wil ook discussie. Dan is het voor mij pas écht interessant. Je denkt dan bijvoorbeeld na over prijsstelling van zorgverzekeringen. Laat je de ene leeftijdsgroep meer betalen dan de ander? Bijvoorbeeld ouderen, omdat die vaak niet of nauwelijks meer overstappen. Dat kan natuurlijk, maar is dat moreel juist? Het mooie is dat je binnen Achmea veel data tot je beschikking hebt. Daar kun je dus uitgebreid mee stoeien en verbanden zoeken. En discussiëren. Ook over die ethische kant. Over dat spanningsveld heb ik onlangs vanuit mijn traineeship een casus gemaakt voor recruitmentdagen op universiteiten. Gaaf om te doen!”

Achmea is een prima plek voor een trainee

”Mijn verwachtingen van het traineeship zijn volledig uitgekomen. De breedte is vooral zo mooi. Je ziet en ervaart veel in korte tijd. Met daarbinnen veel ruimte voor je eigen weg. Voor een ambitieuze financial die een stap wil maken, is hier veel leuks en interessants te doen. Een prima plek voor een financial trainee! Bij Achmea zit ik prima op mijn plek. Ik kan hier mijn ei goed kwijt. Dus ook in wat ik het leukst vind: aan een niet-financial uitleggen hoe Finance werkt. De kunst is dan om droge kost enthousiast uit te leggen. Je vak verkopen zeg maar. Mijn toekomst zou dan ook zomaar bij Achmea liggen. In welke functie? Ik zie mezelf niet als een traditionele business controller. Wil nadrukkelijk contact met mensen. Zoals ik al zei: discussie. Mens en finance! Dus niet de hele dag ‘excellen’, meer een rol waarin ik mijn communicatieve vaardigheden kwijt kan. Mijn mazzel is dat dat nou net de ontwikkeling is die het beroep van financials doormaakt.”