Het Studentenleven Combineren met De Belastingdienst?

Dit is Amanda. Student Duaal Accountancy bij de Belastingdienst.
Zij wordt niet zomaar een accountant, maar een RA met fiscale kennis.

‘De eerste keer dat ik kennismaakte met de Belastingdienst als potentiële werkgever was in het Belasting & Douane Museum in Rotterdam. Ik was met mijn studiegenoten van fiscaal recht op excursie en de toenmalige directeur-generaal van de Belastingdienst heette ons welkom met een praatje. Hij deed dit zó open en enthousiast; vooral zijn passage over de scholing en ontwikkeling van medewerkers wekte mijn interesse. Werken bij de overheid was nooit bij me opgekomen, maar plotseling stond het bovenaan mijn lijstje.

‘Het leukste aan accountant worden bij de Belastingdienst? De fiscale kennis die je opdoet.’

Accountancy studeren én werken

Ik heb bedrijfskunde en fiscaal recht gestudeerd, maar ben daarnaast ook heel goed met cijfers. Spaarplannen, budgetten en begrotingen: laat dat maar aan mij over. Al snel ontdekte ik dat je bij de Belastingdienst het Duaal traject accountancy kunt doen. In dit traject ontwikkel je je in een paar jaar tot fiscaal accountant. Je doet interne opleidingen aan de Belastingdienst Academie, volgt een master en postmaster tot RA aan een universiteit naar keuze – die de Belastingdienst uiteraard voor je betaalt – én doet tegelijkertijd ook werkervaring op. Ik ben nu ruim een jaar onderweg en heb al zoveel geleerd.

Les van ervaren specialisten

Als registeraccountant bij de Belastingdienst controleer je geen jaarrekeningen, maar aangiftes. Ik word dus niet zomaar een account, maar een accountant met een flinke dosis fiscale kennis. Mijn master Accounting & Control aan de VU vind ik daarom net zo belangrijk als de opleidingen vanuit de Belastingdienst. Van ervaren accountants en controlemedewerkers leer ik alles over controletechnieken, steekproeven doen, fraudesignalen herkennen en gesprekken voeren, maar ook over de verschillende belastingmiddelen, zoals inkomsten-, omzet- en vennootschapsbelasting.

‘In het Duaal Traject Accountancy doe je drie uitdagende en intensieve stages.’

Praktische stages doen

Die kennis test je ook direct in de praktijk. In het Duaal traject accountancy doe je drie stages: één bij het organisatieonderdeel Midden- en Kleinbedrijf (MKB) en twee bij Grote Ondernemingen (GO). Ik heb net mijn eerste stage bij MKB achter de rug. Daar ben ik op controle geweest bij verschillende bedrijven, van een groothandel in haarproducten tot een remedial teaching-bureau. Je theoretische kennis op orde hebben is belangrijk, maar als je dan de papieren werkelijkheid van zo’n bedrijf voor je neus hebt en in gesprek gaat met de ondernemer en/of adviseur, start het leerproces pas echt.

‘Ik heb geen auto van de zaak, maar wel een 36-urige werkweek waarin ik keihard werk én genoeg tijd krijg om te studeren.’

Veel tijd om te studeren

Werken bij de Belastingdienst betekent voor mij een prettige en veilige werksfeer. Je mag fouten maken en kunt altijd terecht bij je medestudenten, stagebegeleider of mentor. Voor ons duaal studenten worden er ook geregeld intervisie-overleggen georganiseerd waarin we alles kunnen bespreken waar we tegenaan lopen. Daarnaast vind ik de tijd die ik krijg om mezelf te ontwikkelen een goede arbeidsvoorwaarde. Ik zeg altijd maar zo: ik heb geen auto van de zaak, maar wel een 36-urige werkweek waarin ik keihard werk én genoeg tijd krijg om te studeren. Dat is me veel meer waard dan materiële extra’s.’

​​​​​​​Samen met Amanda op hoog niveau je carrière als accountant starten? Ga naar werken.belastingdienst.nl/duaal.