Werken aan ‘Finance of the Future’ bij Witteveen+Bos

Werken aan het oplossen van wereldwijde uitdagingen op het gebied van water, milieu, infrastructuur, energie en bouw. Vandaag én in de toekomst. Dat is waar Witteveen+Bos voor staat. Finance speelt hierbij een cruciale rol in het waarborgen van de financiële gezondheid en het adviseren van het management. Dit wordt onder andere gedaan door het verzorgen van betrouwbare cijfers en het bieden van inzichten achter de internationale projecten op basis van deze cijfers. Het vakgebied Finance is de afgelopen jaren aan veel innovatie onderhevig. Ook binnen Witteveen+Bos wordt er dagelijks gewerkt aan het ‘Finance of the Future’. Over deze laatste ontwikkelingen en de impact op de dagelijkse werkzaamheden spraken wij met Peter Sven Smilda. Hij heeft 3 jaar geleden de MSc. Finance aan de Rijksuniversiteit Groningen afgerond en werkt momenteel als Corporate Controller bij Witteveen+Bos in Deventer.

Peter Sven is direct na zijn studie als Assistent Controller bij Witteveen+Bos komen werken. “Na mijn Master merkte ik dat het een populaire keuze  was om bij grote financiële kantoren aan de slag te gaan. Ik voelde de behoefte om praktische ervaring op te doen binnen een internationaal projectbureau. Daarbij vind ik de grootte van Witteveen+Bos erg prettig. Enerzijds zijn wij dusdanig groot dat er veel uitdagende vraagstukken zijn en er veel expertise bij collega’s is, anderzijds is het klein genoeg om in een gemoedelijke sfeer veel impact te maken en om ruimte te krijgen voor eigen initiatieven en ideeën.”

In zijn dagelijkse werk merkt Peter Sven ook de ontwikkeling van de financiële bedrijfsfunctie.

‘Bij Witteveen+Bos werken wij met de zogenaamde ‘Three lines of Defense’. Daarbij zorgen de eerste en de tweede lijn respectievelijk voor het opstellen en duiden van betrouwbare financiële administratie, controle, analyses en adviezen. Bij Corporate Control zorgen we in de ‘third line’ dat dit op een logische en effectieve manier verloopt zodat betrouwbare financiële cijfers gewaarborgd worden. Daarbij zijn we continu opzoek om bestaande processen uit te dagen en waar mogelijk te verbeteren met innovaties.”

In de financiële sector zijn er verschillende ontwikkelingen en trends die van invloed kunnen zijn op het werk van Finance. Een opvallende trend is de groeiende beschikbaarheid van technologieën die processen vergemakkelijken en automatiseren.

“Binnen Finance worden verschillende technologische hulpmiddelen en systemen gebruikt om het werk efficiënter te maken. Recent heb ik bijvoorbeeld geholpen met het gebruik van RPA (Robotic Process Automation), waarbij handmatige administratieve taken geautomatiseerd worden door een soort robot. Deze technologie heeft binnen Finance volgens mij een enorme potentie om saaie, repeterende werkzaamheden te verminderen en bij te dragen aan meer werkplezier, omdat medewerkers minder tijd hoeven te besteden aan administratieve taken en zich meer kunnen richten op de betekenis van de cijfers.

Daarnaast houd ik mij bezig met het opstarten van een workflow-systeem waarmee wij meer uniformiteit kunnen krijgen in de controle op buitenlandse vestigingen. Het is erg interessant om grote internationale verschillen samen te brengen tot een handelswijze die voor iedereen werkt.”

Dankzij de nieuwe technologieën kunnen medewerkers meer tijd besteden aan het uitvoeren van analyses en het verkrijgen van diepgaandere inzichten. “Ik denk dat dit in de nabije toekomst alleen maar verder toeneemt. Echter denk ik wel dat het heel belangrijk is dat er altijd mensen blijven die goed begrijpen welke fundamentele keuzes en principes er achter zulke robots en scripts schuil gaan.”

Naast de nodige technische ontwikkelingen, vinden er ook veel ontwikkelen plaats op andere gebieden. “Je ziet dat duurzame bedrijfsvoering steeds meer waarde vertegenwoordigd. De ontwikkeling om buiten de traditionele financiën en ratio’s deze waarde te vertalen in duidelijke inzichten en adviezen lijkt mij de komende tijd ook een erg interessante ontwikkeling.”

Als advies aan mensen die geïnteresseerd zijn in een financiële carrière bij Witteveen+Bos geeft Peter Sven aan dat er veel mogelijkheden zijn. Er zijn geen eentonige rollen en er is ruimte om je bezig te houden met diverse onderwerpen. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bekijk onze Finance vacatures via de volgende link of scan de QR-code:

Werken bij Witteveen+Bos
Natuurlijk kan je Peter Sven ook een berichtje sturen om meer te weten te komen.
peter.sven.smilda@witteveenbos.com | LinkedIn