Je hoeft niet bij een groot bureau te werken voor grote deals

Je hoeft niet bij een groot bureau te werken voor grote deals

Voor economie- en/of financestudenten in Groningen die geïnteresseerd zijn in het werken bij JBR

Als economiestudent in Groningen heb je wellicht al eens gehoord van JBR in Zeist, een onafhankelijk adviesbureau dat zich bezighoudt met strategie, fusies en overnames.

Maar hoe is het nu echt om bij JBR te werken? In dit artikel delen Boudewijn van der Hart, Jelmer Haites en Lisan Hutten hun persoonlijke ervaringen als medewerkers bij JBR. Ze onthullen hoe ze hun weg vonden naar JBR en hoe hun dagelijkse werkzaamheden eruitzien.

Boudewijn: Een klik die telt                                                                                                        

Boudewijns verhaal begon met een kennismaking tijdens het FSG Conference in 2020. Hij had het voorgaande congres georganiseerd en werd bij de 2020 editie getipt door een huisgenoot op de workshop van JBR. Iemke Imhof, Rocher Hulst, Rick ter Maat en Melvin Zandstra gaven de workshop. Boudewijn vertelt: “Ik voelde meteen een klik met de mensen en hun werkzaamheden spraken mij aan. Daarom heb ik met Iemke contact gehouden en ben ik na mijn afstuderen op gesprek gegaan. Na een gesprek met Iemke en Rick werd ik aangenomen.

Wat Boudewijn vooral opviel was de inhoud van het werk en de goede begeleiding door een persoonlijke mentor, die hij bij JBR ervaarde. In tegenstelling tot sommige grote bedrijven, waarbij uitvoerend werk de overhand kan nemen, krijgen medewerkers bij JBR de kans om verantwoordelijkheid te nemen en daadwerkelijk een bijdrage te leveren aan diverse projecten.

Hij vervolgt: “De laatste deal waar ik aan heb meegewerkt was een grote internationale M&A opdracht in de Maritime & Offshore sector. Kramer Group, een bedrijf dat alle facetten van de containerlogistiek aanbiedt in de havens van Rotterdam. Tijdens dit traject was ik als business analyst verantwoordelijk voor het informatie memorandum (IM). Samen met mijn collega Melvin hebben we ook de ondersteuning bij de verkoop gedaan. Door het verdelen van verantwoordelijkheden wordt het echt jouw opdracht. Bij het verzamelen van informatie heb je ook contact met de klant. Hierdoor ben ik regelmatig op bezoek geweest bij Kramer Group in Rotterdam. Dit is een goede manier om informatie op te halen en tegelijk een gevoel krijgen van het bedrijf. Inmiddels werk ik onder andere mee aan de volgende opdracht in de Maritime & Offshore sector.”

Jelmer: van Groningen naar Utrecht, dezelfde warmte

Jelmer vertelt enthousiast over zijn studie: “Net zoals Boudewijn en Lisan heb ik economie gestudeerd in Groningen. In die tijd heb ik bij FSG met veel plezier in de Finance Society en het Investment Team gezeten. Na mijn masters ben ik meteen van Groningen naar Utrecht verhuisd. Utrecht voelt net zo gezellig als Groningen! Tijdens de Conference dag van FSG heb ik een workshop gevolgd van JBR. Zij kwamen professioneel en inhoudelijk over en gingen dieper op de materie in dan bedrijven die ik eerder had bezocht. Wat mij ook aansprak is de specialisatie in de Maritieme sector. M&A vind ik heel interessant.”

Na contact met Iemke Imhof en Rick ter Maat werd hij al snel onderdeel van het JBR-team. Jelmer deelt zijn waardering voor de mogelijkheid om inhoudelijk bij te dragen, ondanks dat zijn taken als trainee ondersteunend zijn.

Zijn betrokkenheid bij strategische en corporate finance projecten, zoals de zorgmonitor en een groot Maritiem project, benadrukt de diversiteit van werkzaamheden binnen JBR. Jelmer's ervaringen illustreren hoe nieuwe medewerkers meteen worden geïntegreerd en serieus worden genomen in alle aspecten van het werk.

Hij vertelt: We hebben een leuk team, er wordt samen gesport, vrijdag blijven we vaak hangen voor een biertje en we gaan ook wel eens samen eten in de stad.

Ik ga met plezier naar mijn werk en ik ben blij dat ik hier ben gaan werken. Je krijgt hier snel verantwoordelijkheid en je hebt meteen een plek aan tafel, zelfs bij onderhandelingen als het kan!

Lisan: Een unieke weg naar JBR

Lisan's aanloop naar JBR was weliswaar minder spectaculair, maar zeker niet minder betekenisvol. Na het zien van een vacature in de nieuwsbrief van FSG, nam ze contact op met Iemke Imhof. Door de uitdagingen van de lockdown in december 2020 en met een eigen besmetting coronavirus, oriënteerde en solliciteerde Lisan online, voordat ze het kantoor had bezocht.

Tijdens haar stage bij JBR werkte ze, door de coronamaatregelen, soms maar met drie mensen op kantoor. Na haar master is ze gebleven en werkt inmiddels als business analyst.

Ze vertelt: “Bij JBR werk je aan projecten van A tot Z. In tegenstelling tot grotere bedrijven, waar je vaak slechts aan kleine taartpuntjes van projecten werkt. Hier krijg je volledige begeleiding en vertrouwen om je capaciteiten te benutten. Ik werkte mee aan projecten zoals Real Face Value, waar ik betrokken was bij diverse aspecten, variërend van het opstellen van verkoopdocumentatie tot het maken van financiële analyses. Natuurlijk verschilt dit per opdracht. Tijdens het ophalen van de informatie heb je zelf contact met de klant. Je gaat ook op bezoek bij de klant, zowel nationaal als internationaal. Dan leer je zoveel meer en je hoort het verhaal van de klant zelf.”

Lisan voegt tot slot toe: “Het klinkt natuurlijk allemaal als een promotie, maar zo gaat het echt. Ik heb tijdens mijn master niet de kans gehad om fysiek bij de bedrijven op bezoek te gaan, omdat corona zorgde voor beperkt of geen contact. Daarom vind ik het ieder jaar zo leuk dat FSG de Business Tour doet. Zo kunnen studenten zich nu al goed oriënteren op wat ze willen na hun studie.”

Een gedeelde ervaring van samenwerking en groei

Wat duidelijk naar voren komt uit de ervaringen van Lisan, Boudewijn en Jelmer, is het nauwe contact en de samenwerking met collega's en klanten. JBR biedt niet alleen de mogelijkheid om betrokken te zijn bij projecten van begin tot eind, maar ook om waardevolle ervaring op te doen in het onderhandelen, analyseren en presenteren van zakelijke informatie.

Met een sterke nadruk op persoonlijke ontwikkeling, samenwerking en inhoudelijke betrokkenheid, biedt werken bij JBR een unieke kans voor economie/financestudenten in Groningen om hun kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen. Dus, als je nieuwsgierig bent naar een loopbaan die verder gaat dan het gebruikelijke en waarin je meteen een stoel aan tafel hebt, dan is een kijkje bij JBR zeker de moeite waard.

Wil je meer weten over werken bij JBR en de mogelijkheden die het bedrijf biedt? Overweeg dan eens een meeloopdag om zelf de bedrijfscultuur en het werk in actie te ervaren!

Bekijk de vacatures

Stuur een mail naar i.imhof@jbr.nl voor een meeloopdag.