'It's all about Impact'

'It's all about Impact'

Interview met Ben Dröge, impact accountant bij Afier

In Europa zien we een kentering waarbij de niet-financiële informatie van een organisatie steeds belangrijker wordt en dat daarover ook gerapporteerd moet worden. Dan bedoelen we de impact van bedrijven op de mens, maatschappij en wereld. Denk hierbij aan energiegebruik, de uitstoot van stoffen, arbeidsomstandigheden, beloning en het gebruik van schaarse materialen.

Het gaat om keuzes die mensen en bedrijven maken, elke dag weer. Via duurzaamheidsrapportages wordt inzichtelijk welke impact een bedrijf precies heeft. Zodat klanten, werknemers en andere belanghebbenden weten met wie ze zaken doen. Accountants- en advieskantoor Afier heeft een team Impact Accountants die organisaties helpen om hun impact in kaart te brengen, hierover te rapporteren en dergelijke rapportages kunnen controleren. Eén van deze Impact Accountants is Ben Dröge.

Ben vertelt: "Toen ik 8 jaar geleden bij Afier begon als assistent-accountant had ik net mijn Master Accountancy afgerond en was ik nog bezig met de RA-opleiding aan de Rijkuniversiteit Groningen. Ik koos voor Afier omdat het een relatief klein kantoor is waar je als mens gezien wordt en de bijdrage die je levert er toe doet. In die tijd was er nog relatief weinig aandacht voor duurzaamheid. De laatste jaren is enorm snel steeds meer maatschappelijke aandacht gekomen voor dit thema, ook vanuit de politiek en Europa. Waar bedrijven de afgelopen jaren nog maar beperkt hoefden te rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid worden nu in rap tempo Europese verslaggevingsregels doorgevoerd. Hier bestaat nog veel onduidelijkheid over, niet alleen bij grote bedrijven die hierover moeten rapporteren maar ook bij kleinere bedrijven die deel uitmaken van een keten en van daaruit verantwoording moeten afleggen. Wij helpen onze klanten met allerlei vraagstukken rondom duurzaamheid, erg interessant!"

Hoe is Afier zelf bezig met duurzaamheid? "Bij Afier hebben we deze verplichting nog niet maar hebben we vanuit intrinsieke motivatie het verslaggevingsmodel Economy for the Common Good gebruikt om onze eigen impact in kaart te brengen. Bij impact denk je vaak aan CO2, papierverbruik, brandstofverbruik en dat soort zaken maar het gaat eigenlijk veel breder. Het gaat ook over zaken zoals hoe je met je collega's omgaat, hoe transparant je als bedrijf naar je medewerkers bent, of mensen gelijke kansen krijgen binnen de organisatie en met welk type klanten en leveranciers je samenwerkt. En natuurlijk ook het beleid dat je als organisatie hierop voert. Met een dergelijk rapport wordt inzichtelijk waar je staat en waar nog ruimte is voor verbetering. Zo kun je van de nood een deugd maken en er je voordeel mee doen" aldus Ben.

We zien dat steeds meer organisaties die hiertoe niet verplicht zijn een intrinsieke motivatie hebben om verantwoording af te leggen over hun impact. Zij zoeken niet perse aansluiting bij de ESRS maar gebruiken modellen zoals B Corp en Economy for the Common Good. Als Afier leveren we hier graag een bijdrage aan.

Als je ervoor kiest om je loopbaan te beginnen bij Afier en je hebt interesse in duurzaamheid en MVO, dan zijn er tal van mogelijkheden. Je kunt je scriptie maken bij Afier, als werkstudent aan de slag gaan of starten als assistent-accountant. Neem gerust contact op om te kijken welke impact jij samen met ons kunt maken.

 

Over Afier

Bij accountancy denken mensen vaak aan cijfers, maar bij Afier is het motto Mensen voor cijfers. De menselijk maat gaat bij ons voor de cijfers. Het is ons uitgangspunt, want cijfers komen tot stand door menselijk handelen en maken ons duidelijk hoe te anticiperen.

Het kantoor is in 2005 gestart als zevenkoppig team met grootse ambities. Inmiddels zijn we gegroeid naar een multidisciplinair accountants- en advieskantoor met meer dan 75 medewerkers. Deze medewerkers zijn gespecialiseerd in accountancy, auditing, IT-auditing, Impact accountancy, fiscale advisering, interim controlling en HR & Salarisadministratie.

Afier onderscheidt zich door de mensgerichte informele cultuur in combinatie met de kwalitatief hoogwaardige dienstverlening. Vanuit ons kantoor in Tynaarlo bedienen we een breed palet aan klanten in met name het noorden en oosten van het land. Van startups tot gevestigde namen en van MKB-familiebedrijven tot publieke instellingen. Stuk voor stuk klanten om trots op te zijn!

Afier Accountants + Adviseurs
Handelsweg 16-C
9482 WE  Tynaarlo
info@afier.com

Stage en afstuderen - Afier